Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Σταυρίδης: Από το ξεπούλημα της ΑΓΕΤ – Ηρακλής, στο ξεπούλημα των ασημικών του δημοσίου


Τον ακροδεξιό επιχειρηματία του κόμματος Δράση, Στέλιο Σταυρίδη, επέλεξαν να θέσουν επικεφαλής του ταμείου εκποίησης της δημόσιας περιουσίας ΤΑΙΠΕΔ.

Ο ιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ideales, πρόεδρος τηςΑντιγραφειοκρατικής Κίνησης στην Ελλάδα, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΕ και στέλεχος με μακρά πορεία σε μεγάλες ελληνικές βιομηχανίες, Στέλιος Σταυρίδης καλείται πλέον να αναλάβει τις τύχες της ΕΥΔΑΠ...

O Σταυρίδης είναι γνωστός συν τοις άλλοις και για το ξεπούλημα της ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ – Ηρακλής από την κυβέρνηση Μητσοτάκη στον ιταλικό όμιλο Καλτσεστρούτσι....


Τότε μάλιστα δεν ήταν λίγες οι αντιδράσεις. Αξίζει να θυμηθούμε τι έγραφε για το θέμα το περιβάλλον του Α.Σαμαρά μέσω του Antinews: «Στο μεταξύ αναμένονται εναγωνίως τα απομνημονεύματα κάποιου που θα λέει πολλά για μια συνάντηση στο Κόμο με την Καλτσεστρούτσι για την ΑΓΕΤ – ΗΡΑΚΛΗΣ, ποιοι παρευρέθηκαν και πως την αξιοποίησαν.

Για όσους δεν θυμούνται επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη, η Καλτσεστρούτσι εξαγόρασε από το ελληνικό Δημόσιο την ΑΓΕΤ Ηρακλής. Ηταν η πρώτη μεγάλη ιδιωτικοποίηση στην Ελλάδα και είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων. Πέρασαν τα χρόνια, ο Αβραμόπουλος έγινε αρχηγός κόμματος, ο Μητσοτάκης φώναζε ότι τον έριξε η ... διαπλοκή και η ιταλική αστυνομία συνέλαβε κάποια στιγμή τέσσερα διευθυντικά στελέχη της Καλτσεστρούτσι με την κατηγορία ότι ήταν στην υπηρεσία της Κόζα Νόστρα».

Μεγίστης σημασίας για την Ελλάδα είναι ότι το ξεπούλημα της ΑΓΕΤ αποτέλεσε σημαντικό πλήγμα για την εθνική οικονομία όπως εξηγούσε παλαιότερα η εφημερίδα Το Ποντίκι: «Στις αρχές της δεκαετίας του '90 η τότε κυβέρνηση (Μητσοτάκη) έδωσε σκληρό αγώνα για να ιδιωτικοποιήσει την ΑΓΕΤ Ηρακλής, μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες και με ισχυρή θέση στην παγκόσμια αγορά τσιμέντου.

 Ως αγοραστής εμφανίστηκε ο ιταλικός όμιλος Caltsestruzzi, με επικεφαλής τον Λορέντζο Παντσαβόλτα, ο οποίος εκείνο τον καιρό έκανε πολλές και εντυπωσιακές εμφανίσεις στην Αθήνα. Η κυβέρνηση ισχυριζόταν τότε ότι η επιλογή των Ιταλών έγινε με στόχο η ελληνική τσιμεντοβιομηχανία να μην καταλήξει στους βασικούς ανταγωνιστές της, που τότε ήταν η γαλλική Lafarge και ισχυρές βιομηχανίες από τη Βόρεια Αμερική.

Λίγα χρόνια αργότερα, ο ιταλικός όμιλος κατέρρεε οικονομικά και έβαλε πωλητήριο στην ΑΓΕΤ, η οποία εξαγοράστηκε από την κοινοπραξία Blue Circle, η οποία λίγο αργότερα πουλήθηκε στη γαλλική Lafarge. Έτσι, την ελληνική τσιμεντοβιομηχανία «ρούφηξε» ο βασικός ανταγωνιστής της και σήμερα αποτελεί μία μικρή θυγατρική του γαλλικού ομίλου, με συρρικνωμένη την παραγωγή και λειτουργώντας περισσότερο ως εμπορικό υποκατάστημα...

Μάλιστα, ο όμιλος μετονομάζεται σταδιακά και παίρνει το όνομα της "μητρικής", για να σβήσουν οριστικά οι μνήμες από την άλλοτε κραταιά τσιμεντοβιομηχανία».

Να σημειωθεί ότι η Καλτσεστρούτσι τελικά δεν έκανε ποτέ διευθύνοντα σύμβουλο της κ. Σταυρίδη, ο οποίος μετά το ξεπούλημα θεωρούσε σίγουρη τη θέση.

Πως όμως βρέθηκε ο Στέλιος Σταυρίδης Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ; Τον κ. Σταυρίδη πρότεινε το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου για τη θέση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου, ως βασικός μέτοχος της επιχείρησης καθώς ελέγχει το 61%. Ο διορισμός του θα επικυρωθεί σε έκτακτη γενική συνέλευση που ζήτησε το ταμείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου